„Studiul privind modul de percepție a cetațenilor moldoveni a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE”

Vineri, 22 martie 2013 a avut loc  un eveniment de anvergură, marca  Euroclub ASEM. Scopul întâlnirii a  fost prezentarea studiului modului  de percepţie a procesului de integrare europeană de către cetăţenii Republicii Moldova. Acest eveniment a avut ca invitaţi speciali membri ai Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Hubert Duhot –  Manager de proiect, Kaido Sirel – Șeful Secţiei Operaţiuni, Marjana Raf a  – membră a Delegaţiei.

Lista a fost completată de către prorectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Corneliu Guţu, Directoarea Bibliotecii Știinţiifice ASEM, Silvia Ghinculov, precum și de reprezentanți ai EYP Moldova împreună cu membri ai Eurocluburilor din Chișinău, Bălţi, Vulcănești și Comrat.  Evenimentul este inclus în categoria activităților cu speciic socio-economic și se referă la sondajul realizat de membrii  Euroclub ASEM, în colaborare cu Fundația Soros-Moldova. Populația,  împărțită în patru grupe distincte (cetățeni, agricultori, pensionari și mediul academic) și-au exprimat punctul de vedere asupra problemelor privind utilitatea și costurile integrării europene. Tinerii au analizat rezultatele și au încercat să găsească soluții optime. Membrii Delegației Uniunii Europene au încurajat implicarea lor în cercetarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă Republica Moldova. Ei au vorbit despre societatea civilă din țara noastră, despre proiectele Uniunii  Europene, criteriile de selectare a beneficiarilor și despre posibilitățile de finanţare.

Reprezentanți ai Eurocluburilor din Republica Moldova.

Reprezentanți ai Eurocluburilor din Republica Moldova.

Acest eveniment reprezintă un pas important spre facilitarea colaborării dintre membrii Eurocluburilor din Moldova și anticipează Conferinţa Naţională a Eurocluburilor preconizată pentru începutul lunii mai, când se sărbătorește Ziua Europei. Conceptul de Euroclub a apărut în anii ‘90 în  Portugalia și reprezintă o asociație de tineri bazată pe interesele comune ale membrilor săi, care își propune să dezvolte valorile europene și să le promoveze în rândul populației. La noi, acest fenomen are o istorie mai modestă și s-a dezvoltat datorită inițiativei  Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, care a încurajat proiectul “Bring Europe to your home”.  În acest context, Euroclub ASEM, condus de Marina Popa și-a început activitatea în septembrie 2011.

Ştefania GORI pentru Curierul Economic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s